Waarom niet alle relatiegeschenken een cadeau zijn

De eindejaarsperiode komt weer snel dichterbij. En dus is het bijna cadeautjestijd! 🎁
En geef toe, wie krijgt er niet graag een cadeautje. 😊

Het is dus de ideale gelegenheid om jouw klant of zakenrelatie eens in de watten te leggen. Maar het is niet altijd duidelijk wat kan en wat niet, en of er beperkingen zijn voor zo’n relatiegeschenken.


Waar moet ik op letten ?
Eerst en vooral: er is een verschil tussen de btw aftrekbaarheid en de fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken. Geen paniek als je het nu in Keulen hoort donderen, ik leg het jou graag even uit zodat je precies weet hoe het allemaal in elkaar zit.

Kan ik de btw recupereren op relatiegeschenken ?

Goed nieuws: ja, dat kan! Maar dat kan enkel als het geschenk minder kost dan 50 euro excl. btw. Kost het meer, dan kan je de btw niet aftrekken.

Ook wordt voor de btw-aftrek slechts aanvaard voor 1 geschenk per relatie per kalenderjaar. Koop je dus meerdere geschenken op een jaar tijd voor dezelfde relatie, dan kan je de btw maar recupereren op 1 van deze geschenken.
Het is dus belangrijk dat je bijhoudt aan wie je jouw geschenk hebt geschonken zodat je dit nadien makkelijk kan aantonen.

Voor sterke drank of rookwaren kan je geen btw aftrekken. Voor de volledigheid: champagne en wijn worden niet beschouwd als sterke drank dus hiervoor kan de btw op de aankoop gerecupereerd worden. 🥂 

Kan ik het geschenk inbrengen als kost?

Ook hier: ja, dat kan! Maar opnieuw zijn er beperkingen, of wat had je gedacht? 😉 Relatiegeschenken van beperkte waarde zijn slechts aftrekbaar voor 50%. Dat wil zeggen dat een doos pralines van 50 euro slechts voor 25 euro kan worden ingebracht als kost, zelfs al heb je hiervoor dus 50 euro betaald.

Wanneer het geschenk meer kost dan 125 euro incl. btw kan dit wél voor 100% in kosten worden gebracht. Hiervoor moet je wel een fiscale fiche opmaken, én wordt bovendien de begunstigde (jouw klant of professionele relatie dus) hierop belast. Iets wat je toch wil vermijden denk ik, wanneer je iemand een cadeautje geeft. 🙂

Zijn geschenken met mijn logo of naam erop ook relatiegeschenken?

Kleine geschenken zoals pennen, kalenders, sleutelhangers,… waar jouw bedrijfsnaam of logo op vermeld wordt, worden niet beschouwd als relatiegeschenk maar wel als reclameartikelen. En die zijn wel 100% aftrekbaar als beroepskost. Ook de btw hierop kan je volledig recupereren.

Wil je graag meer weten over welke kosten je kan inbrengen?
​Dan is mijn videocursus Let’s Talk About Tax wat je zoekt!

​👉 Schrijf je hier in op de wachtlijst!

Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Schrijf je in en ontvang enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan.