Vergeet jouw btw decembervoorschot niet

Ben je btw-plichtig? Dan bestaat de kans dat je op het einde van het jaar een verplicht decembervoorschot moet betalen. Je vergeet dit best niet te betalen.

Huh, wat? Decembervoorschot? Wat is dat voor een beest?

Voor maandaangevers bestaat het decembervoorschot al langer, maar voor kwartaalaangevers is dit een nieuw begrip. Sinds 1 april 2017 moeten zij geen maandelijkse voorschotten meer betalen maar zijn zij wel verplicht om in december een voorschot te betalen aan de btw-administratie. Het btw-decembervoorschot is een voorschot op de btw die je verschuldigd bent in december (als maandaangever) of in het vierde kwartaal (als kwartaalaangever).

Hoeveel moet ik dan betalen?

Dat hangt ervan af. Er zijn 2 manieren om het decembervoorschot te berekenen.

De eerste en meest eenvoudige methode is de vorige btw-aangifte als basis te nemen. Voor kwartaalaangevers is dat dus de aangifte van het derde kwartaal, maandaangevers kunnen zich baseren op de aangifte van november. Het decembervoorschot bedraagt dan eenvoudig hetzelfde bedrag van die laatste aangifte.

Had je bij de laatste aangifte een tegoed, dan hoef je geen decembervoorschot te betalen.

Bij de tweede methode kan je de werkelijk verschuldigde btw berekenen vanaf 1 oktober (kwartaalaangevers) of 1 december (maandaangevers) tot en met 20 december. In dit geval moet rooster 91 in de aangifte van de laatste aangifteperiode van 2019 worden ingevuld.

Betaalde je in de laatste aangifteperiode meer dan je ontvangen hebt, dan hoef je geen decembervoorschot te betalen, ongeacht het bedrag van de vorige btw-aangifte.

Het bedrag dat je als decembervoorschot betaalt, wordt verrekend met het verschuldigde bedrag van de btw-aangifte die in januari wordt ingediend.

Tegen wanneer moet dat betaald zijn?

Ten laatste op 24 december 2019 moet het decembervoorschot betaald zijn. ‘Betaald zijn’, dat betekent dat het op 24 december op de rekening van de btw-administratie moet staan.

Wat als ik het vergeet of te laat ben?

Betaal je het decembervoorschot te laat of ben je het door alle kerstdrukte simpelweg vergeten, dan moet je dus per maand vertraging een boete van 0,8% op het verschuldigde bedrag betalen.

Best niet vergeten dus!


Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Schrijf je in en ontvang enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan.