3 cijfers die elke solo-ondernemer moet kennen

I know, cijfers en ondernemers, ze gaan niet altijd goed samen. Daar heb je boekhouders voor, nietwaar? ๐Ÿ˜‰

Helaas! I hate to break it to you…
zo makkelijk kom je er niet van af. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat jij zรฉlf weet wat er in jouw zaak gebeurd. Anders ben je gewoon blind aan het ondernemen en dat loopt zelden goed af.

Maar no worries, je hoeft hiervoor geen ingewikkelde rapporten te gaan ontcijferen – daar heb je jouw boekhouder voor ๐Ÿ˜† En neen, je hoeft hier ook geen uren en uren tijd aan te besteden, want ik weet het wel: je runt jouw zaak alleen en de tijd die je niet werkt komt er niets binnen. Maar met een half uurtje tot een uurtje per maand ben je ervan af, trust me.

Wanneer je 3 belangrijke cijfers in het oog houdt ben je al een heel eind op weg. Yep, niet meer dan dat, 3. Met de juiste boekhoudsoftware kan je die informatie dan ook nog eens op 1-2-3 uit jouw boekhouding halen ๐Ÿง

1. Verkoop ๐Ÿ“ˆ

Hoeveel verkoop je, maandelijks, jaarlijks? Komt dit overeen met wat je had verwacht? In welke maanden doe je het goed, en wat zijn de mindere maanden? Waar ligt dat aan? Komt dit overeen met het afgelopen jaar of zijn er opvallende afwijkingen?

Alles valt of staat met jouw inkomsten. Weten dat jouw sales lopen zoals verwacht, of dat er moet bijgestuurd worden zal jou veel inzicht geven. Het laat jou ook toe te anticiperen op de mindere maanden.

2. Winst ๐Ÿ™Œ

Verkopen is 1 ding, maar daar heb je niet veel aan wanneer er op het einde van de maand niet veel meer van over blijft. Hou zicht op jouw kosten. Wat zijn jouw vaste kosten, wat zijn de variabele kosten. Over welke kosten heb je controle en welke zijn onvermijdelijk? Zijn er zaken waar je teveel geld aan uitgeeft? Hou je nog iets over voor jezelf?

3. Cashflow ๐Ÿ’ฐ

Ok, je maakt misschien winst, maar staat er ook geld op de rekening? Betalen jouw klanten stipt, te laat, of zelfs helemaal niet? Welke kosten komen eraan? Is er geld om de belastingen te betalen, de btw door te storten? Is er ruimte om te investeren? Zijn er maanden waarin jouw banksaldo plots de dieperik induikt, of de hoogte inschiet? Wat is daar de oorzaak van?

That’s it! Hou deze cijfers in de gaten en je komt alleszins niet voor onaangename verrassingen te staan.
Onthoud: meten is weten. Het neemt enerzijds jouw onzekerheid weg over jouw financiรซle toestand. Anderzijds kan je gericht actie nemen en het geeft jou zoveel meer controle over jouw onderneming.

Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Jouw administratie vereenvoudigen en automatiseren?

Schrijf je in en ontvang enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan.